Dit vertelt jouw ontlasting over je gezondheid (2024)

© Shutterstock

0 / 29 Fotos

Onhygiënisch water -

Plotselinge waterige ontlasting, vooral wanneer deze gepaard gaat met een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen, kan wijzen op een Giardia-infectie. Je kunt deze microscopisch kleine parasieten binnenkrijgen uit onbehandeld water.

© Shutterstock

1 / 29 Fotos

Het komt niet vanzelf -

Als je veel moet persen als je naar het toilet gaat, is dit meestal een teken van obstipatie.

© Shutterstock

2 / 29 Fotos

Het komt niet vanzelf -

Probeer niet koste wat het kost de boel eruit te persen. In het ergste geval kan het leiden tot aambeien en zelfs flauwvallen.

© Shutterstock

3 / 29 Fotos

Normaal -

Als je één keer per dag comfortabel naar het toilet gaat, zit je helemaal goed!

© Shutterstock

4 / 29 Fotos

Corn kernels -

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je maïskorrels in je ontlasting tegenkomt, dan is dat vanwege de cellulose. Cellulose wordt niet door ons lichaam verteerd en wordt daarom door het lichaam weer uitgestoten.

© Shutterstock

5 / 29 Fotos

Vegen -

Slechts een paar keer afvegen betekent meestal dat je ontlasting de juiste consistentie heeft.

© Shutterstock

6 / 29 Fotos

Vegen -

En het betekent ook dat de sluitspier goed sluit, zoals het hoort. Dus een of twee keer vegen betekent meestal dat het allemaal goed is.

© Shutterstock

7 / 29 Fotos

Slangachtige ontlasting -

Het is belangrijk om naar je ontlasting te kijken, zodat je een idee krijgt van vorm, grootte en consistentie. Als het lijkt op een slang, dan zit je goed.

© Shutterstock

8 / 29 Fotos

Worstachtige ontlasting -

Ook de variant worst met barstjes is een prima variant!

© Shutterstock

9 / 29 Fotos

Kiezelachtige ontlasting -

Heb je echter een soort kiezelstenen, dan kan het zijn dat je maken hebt met obstipatie. Drink meer en zorg dat je meer vezels binnenkrijgt. Mocht dit niet helpen, dan kan er eventueel sprake zijn van een aandoening.

© Shutterstock

10 / 29 Fotos

Potloodachtige ontlasting -

Dunne ontlasting kan ook een teken zijn van constipatie. In het ergste geval is het ook een teken van darmkanker. Dit gaat overigens wel gepaard met meerdere symptomen. Raadpleeg bij twijfel je dokter.

© Shutterstock

11 / 29 Fotos

Geel -

Je ontlasting hoort altijd bruin te zijn. Het kan variëren in tinten, als het maar bruintinten zijn. Gele ontlasting kan een teken zijn van een infectie, een galblaasprobleem of zelfs een leveraandoening zoals het syndroom van Gilbert.

© Shutterstock

12 / 29 Fotos

Grijs -

Witte ontlasting kan een teken zijn van een leverprobleem. Dit kan gebeuren wanneer gal uit de lever het maagdarmkanaal niet kan bereiken.

© Shutterstock

13 / 29 Fotos

Groen -

Als je te maken hebt met een explosieve zeewiergroene dunne ontlasting, laat je dan controleren op een Clostridium difficile. Het is een behandelbare bacteriële infectie, maar absoluut geen pretje. Er is overigens niet direct reden tot zorg, als je de dag ervoor groene groenten hebt gegeten. De consistentie is dan wel wat steviger.

© Shutterstock

14 / 29 Fotos

Zwart -

Zwart is evenmin een goed teken. Het kan wijzen op een probleem in het bovenste spijsverteringskanaal, een bloedende zweer of zelfs darmkanker.

© Shutterstock

15 / 29 Fotos

Zwart -

Maar het hoeft niet altijd foute boel te zijn. Het blijkt dat dingen zoals het antacidum Pepto-Bismol je ontlasting zwart kunnen maken.

© Shutterstock

16 / 29 Fotos

Blauw en paars -

Blauwe of paarse ontlasting kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder sommige koekjes, cakes, en rode en paarse groente en fruit.

© Shutterstock

17 / 29 Fotos

Gluten -

Heb je vaak waterige ontlasting als je glutenrijk voedsel hebt gegeten? Dan kan het verstandig zijn dit eens met je huisarts te bespreken. Het zou kunnen zijn dat je overgevoelig bent voor gluten.

© Shutterstock

18 / 29 Fotos

Colitis ulcerosa -

Het spreekt voor zich dat bloederige ontlasting geen goed teken is. Een chronische ontstekingsziekte genaamd colitis ulcerosa kan de boosdoener zijn, maar bespreek ook dit zeker met je huisarts.

© Shutterstock

19 / 29 Fotos

Ziekte van Crohn -

Ook de ziekte van Crohn (een type inflammatoire darmaandoening) kan bloederige ontlasting veroorzaken.

© Shutterstock

20 / 29 Fotos

Rode ontlasting is niet altijd reden tot zorg -

Rode ontlasting betekent niet dat er altijd sprake is van bloed. Als je bieten eet, kan je ontlasting bijvoorbeeld ook rood kleuren.

© Shutterstock

21 / 29 Fotos

Onvolledige vertering -

Als je vaak moet, dan kan dit een teken zijn van constipatie of van aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

© Shutterstock

22 / 29 Fotos

Steatorroe -

Als je ontlasting bijzonder vettig is, kun je een symptoom ervaren dat steatorroe wordt genoemd en dat in wezen het gevolg is van slechte opname van vet. Het kan te maken hebben met meerdere aandoeningen, dus bespreek het met je huisarts als je het opmerkt.

© Shutterstock

23 / 29 Fotos

Het stinkt -

Het ruikt helaas niet naar bloemetjes. Maar als het echt een sterk vieze geur heeft, kan dat een teken zijn dat er iets niet klopt. Als het aanhoudt, laat het dan nakijken, want het kan verband houden met een infectie of ziekte.

© Shutterstock

24 / 29 Fotos

Mariko Aoki-fenomeen -

Heb je weleens acute drang wanneer je de boekhandel binnenstapt en de geur je van boeken je tegemoet komt? Misschien heb je last van het Mariko Aoki-fenomeen, een uitdrukking genoemd naar de schrijver die het in 1985 voor het eerst in een artikel noemde.

© Shutterstock

25 / 29 Fotos

Slijm -

In ontlasting zit altijd slijm, maar normaalgesproken is het niet zichtbaar. Overmatig slijm kan erop wijzen dat er iets niet klopt. Zo kun je last hebben van obstipatie of uitdroging.

© Shutterstock

26 / 29 Fotos

Drijvende exemplaren zijn niet goed -

Als de boel blijft drijven, kan dit een teken zijn dat je een teveel aan vet in zit. Dit kan een teken zijn dat je darmen niet alle voedingsstoffen verwerken en opnemen zoals ze zouden moeten doen.

© Shutterstock

27 / 29 Fotos

Etensresten -

Kom je die paprika of wortel van de dag ervoor vaak tegen in de pot? Dan kan het zijn dat je te snel eet. Neem de tijd om het voedsel goed te kauwen, want dan heeft je lichaam er minder moeite mee om het te verteren.

Bronnen: (The Healthy) (Redbook) (Food Matters) (List25)

© Shutterstock

28 / 29 Fotos

Dit vertelt jouw ontlasting over je gezondheid (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 6475

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.